De tuin op de schop?

Een bericht van onze voorzitter, Frank du Long;

Opstelterrein goed of slecht voor Uitgeest?

Mijn reactie als burger die zijn dorp koestert.

Ongekende machten proberen ons dorp door grootschalige projecten drastisch te veranderen. Omgevingsvisies worden in een sneltreinvaart herschreven, de bestemmingsplannen worden opnieuw ingeschaald. Getracht werd om de burgers via hearings hierbij te betrekken.
Het opstelterrein is een van deze projecten, de nadruk lag op het opstelterrein, maar het gevaar van urbanisatie ligt in het echo effect. Bij een railcomplex komen uiteraard ook de noodzakelijke gebouwen met een dito grootschaligheids vereiste en de daarbij behorende overlast.
Dan vindt de provincie dat door de komst van dit terrein er ook een OV knelpunt mag komen.
Dit zou de vooruitgang zijn voor ons dorp in economisch opzicht.

De voorgestelde visie hierover en gepresenteerd als “HUPDORP “ verblijde de vele toehoorders in het gemeente huis niet, eerder geschrokken en verbaast.
Immers groen stond met 20 punten bovenaan het lijstje van de wensenlijst, dit werd lager ingeschaald en andere zaken kregen de prioriteit.
In een straal van 1500m vanuit een meetpunt op het stationcomplex denkt men te kunnen urbaniseren.
Dit roept vele vragen op wat moet er dan wijken en wat mag / moet er gehandhaafd worden.
Men heeft support gekregen van o.a. Unesco na een advies opgesteld door HIA. Kennelijk zijn deze onomkeerbare groenschades acceptabel?

Zonder het advies van wie maar ook, in ieder geval hoop ik dat de burger ook nog op een behoorlijke en zinvolle manier gehoord wordt, denkt men aan het ontwikkelen binnen de eerder genoemde straal van 1500 m.
Zo spelen er binnen ons dorp nog meer grote projecten ( brede school, huisvesting ouderen etc.).

Jammerlijk genoeg zitten er een aantal groenprojecten binnen de 1500m zone.
Ik noem er slechts 2 de hertenkamp en onze volkstuin “de Kuil “. De volkstuin bestaat al meer dan 40 jaar, daar tuinieren al geruime tijd en gedurende enkele generatie zo, n 50 tal tuinders.
Juist in het belang van recreatie en welzijn voor de Uitgeesters ben ik tegen al deze te grootschalige ontwikkelingen en vraagt mij af wat biedt de politiek ons aan en wat is de meerwaarde van dit alles?

Een verbeterde bereikbaarheid per spoor, tot en met heden is dit na 15 december alleen verslechterd.

Verder hoop ik dat deze STELLING er toe zal bijdragen tot een bezinning en koerswijziging waar we als burgers baat bij hebben.

Dank,

Frank du Long
Voorzitter Volkstuindersvereniging “de Kuil “ Uitgeest.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *